Povestea celor doi gogoșari

gogo

 

Erau doi gogoșari, unul mare, roșu și frumos, altul mic și verde, cu pete. Stăteau ei pe o farfurie la geam, în soare. După un timp, cel mai mare spuse:

– Știi cum aș vrea să mor?

– Cum?

– Uite, așa cum sunt, crud. Să mă taie bucățele și să mă mănânce, bucată cu bucată. Iar eu să văd cum sunt mâncat până la ultima bucată. Să-l văd pe cel care mă mănâncă cum îi sclipesc ochii de poftă.

– Sadic ești, zise cel mic. Eu prefer să fiu pus la murat în oțet. Așa, se vor putea bucura de mine mai mult timp.

– Auzi, tu așa ai fost toată viața. Nu ai vrut să crești în seră, ai vrut afară, chiar dacă creșteai mai greu și acum ești mai mic. Nu ai vrut îngrășământ, că de, ești plin de fițe. Nu înțeleg de ce nu vrei să ieși și tu în evidență cu aspectul.

– Chiar dacă sunt mai mic, sunt mai gustos, spuse gogoșarul cel mic. Din mine, chiar dacă mănânci mai puțin, rămâi cu amintirea unui gust mai bun. După tine cu ce amintire rămâi?

– Păi, cine mă vede pe mine, o să rămână cu imaginea mea de falnic gogoșar, spuse cel mai mare dintre ei. Sunt imaginea gogoșarului perfect. Cine știe cum am ajuns eu așa? Nimeni, completă el.

– Tu crezi că aspectul e totul?

– Daaaa. Toată viața cei frumoși au avut de câștigat, spuse cel mai mare dintre ei. Crezi că eu nu am făcut eforturi? Mie nu mi-a fost greu? Crezi că e simplu să ajungi mare și frumos? Știi cât îngrășământ am înghițit eu? Cât m-am luptat pentru lumină, pentru un loc mai bun ? Tu ai crescut pe unde ai apucat. De aceea ești mic și urât. Cine să vrea să mănânce un gogoșar care pare mic, necopt și urât?

– Da, dar cine o va face, va descoperii gustul autentic al gogoșarilor. Crezi că oamenii mănâncă pentru frumusețe?

– Da, dar ai văzut ce succes au cei ca mine la piață? Noi, gogoșarii falnici și frumoși, avem mai multă căutare pe lângă cei ca tine, mai ieftini și mai urâți.

Se mai contrară ei un pic, după care soarele începu să apună. A doua zi, gogoșarul cel mare stătea singur la geam. Lângă farfuria pe care stătea era un mic borcan cu gogoșari mici și urâți în oțet. Acolo era și prietenul lui.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s